Znanost gre v šolo

   Zeleni škrat   Oddelek za biologijo

O projektu   Novice   Gradiva za učitelje   Povezave   Išči

Razvoj novih aktivnosti na fakulteti
Znanstveniki v šolskih klopeh

Na uvodni delavnici smo skupaj z gimnazijskimi učitelji ugotovili, pri katerih učnih vsebinah pouk biologije najbolj potrebuje prenovo in popestritev. Seznam težavnih tem je bil zelo dolg, zato smo se na projektu "Znanost gre v šolo" lotili le ožjega izbora predlaganih tem.

Ideje za nove praktične aktivnosti za pouk biologije sodelavci projekta oblikujemo na osnovi lastnih izkušenj in zamisli, navedb v strokovni literaturi in burnih strokovnih razprav. Pot do izdelane nove aktivnosti je dolga. Najprej različne možne izvedbe aktivnosti temeljito testiramo v laboratoriju. Pri tem se mora znanstvenik, ki aktivnost razvija, postaviti v vlogo dijaka, ki mu je aktivnost namenjena. Nato pripravimo delovne liste za dijake z navodili za izvedbo aktivnosti. Zdaj moramo ugotoviti, ali se aktivnost tudi dejansko da izvesti v razredu, in ali z njo dosežemo želene cilje.

Pri testiranju aktivnosti na fakulteti nam včasih pomagajo študenti biologije - bodisi bodoči učitelji biologije, ki bodo po zaključku študija nove aktivnosti lahko uporabili pri pouku, bodisi študenti 1. letnika biologije, ki so sami še pred kratkim sedeli v gimnazijskih klopeh.

S pripravljenimi gradivi gre znanost na obisk v šolo.

Testiranje aktivnosti v laboratoriju

Testiranje aktivnosti s študenti

Študenti 4. letnika pedagoške biologije (bodoči učitelji biologije) rešujejo naloge na delovnih listih za dijake.

 

Študenti ugotavljajo, da tisto, za kar v mnogih učbenikih piše, da je difuzija, v resnici ni difuzija.

Študenti poslušajo navodila za didaktično igro vlog o difuziji. Pri tem so papirnate kape pomemben pripomoček.

Študenti 1. letnika biologije so se prostovoljno javili za poskusne zajčke pri testiranju novih aktivnosti. In tako so v prostem času lovili, stiskali, pihali, počepali...

 

 

Povezave

Naslednja faza testiranja novih aktivnosti: Znanost na obisku v šoli

Več o fazah razvoja novih aktivnosti

 

Avtor te strani: Barbara Vilhar

Zadnja sprememba strani: 23.10.2007
Projekt "Znanost gre v šolo" sta sofinancirala Evropska unija (Evropski socialni sklad) in Ministrstvo za šolstvo in šport.

O projektu   Novice  Gradiva za učitelje   Povezave

Avtorji in pravica do uporabe   Piši nam   Išči