Znanost gre v šolo

   Zeleni škrat   Oddelek za biologijo

O projektu   Novice   Gradiva za učitelje   Povezave   Išči

Računalniška igrica
Rastlina, rasti!
 

O igrici

Ta računalniška igrica prikazuje strategijo preživetja pri rastlinah. Ideja za igrico je povzeta po igri za izvedbo v učilnici The Plant Game (Cornell Institute of Biology Teachers):
    The Plant Game - gradiva za izvedbo v učilnici (v angleščini) 110 KB

Gradiva, zaščitena z geslom

Nekatera gradiva vsebujejo informacije, ki so namenjene izključno učiteljem biologije, ne pa tudi dijakom oz. širši javnosti. Dostop do teh gradiv je zaščiten z geslom, ki ga lahko dobijo samo učitelji. Če ste učitelj biologije in želite imeti dostop do teh gradiv, pa še nimate uporabniškega imena in gesla, preberite navodila na tej strani.

Seznam gradiv, zaščitenih z geslom:

Poglavje iz priročnika Znanost gre v šolo - Priročnik za izvedbo aktivnosti pri pouku biologije v gimnazijah in srednjih šolah (več o  priročniku)

Slikovno gradivo (format MS PowerPoint)

Gradiva, zaščitena z geslom, so objavljena na tej strani.

Kopiranje igrice na lasten računalnik in zagon

Igrico si pretoči na svoj računalnik - z desnim gumbom na miški klikni na spodnjo povezavo, nato pa izberi "Shrani cilj kot" (angl. Save Target As) in določi mesto na svojem računalniku, kamor želiš igrico shraniti. Za igrico na svojem računalniku nujno ustvari novo mapo, kamor shrani tudi spodnjo datoteko. Igrica namreč med delovanjem ustvari nekatere nove datoteke, ki se ti bodo vse shranile v to novo mapo. Izbiraš lahko med dvema verzijama igrice:

   verzija za začetnike: Rastlina, rasti! ( 613 KB; v slovenščini)

   težja verzija: The Plant Game  ( 750 KB; v angleščini)

Igrica je programirana kot makro v MS Excelovi datoteki in deluje v novejših verzijah Excela. Preden igrico zaženeš, preveri, ali tvoje nastavitve Excela omogočajo zagon makrov. Najprej zaženi Excel. Na glavnem meniju klikni Orodja / Makro / Varnost. Prikaže se ti izbira različnih ravni varnosti. Klikni na "Srednja" (angleška verzija Excela: Tools / Macro / Security / Medium). Nato v Windows Explorerju (ali drugem podobnem programu za urejanje datotek in map) klikni na ime igrice, ki si jo pretočil na svoj računalnik. Excel te vpraša, ali naj onemogoči ali omogoči makre - izberi "Omogoči makre" (angl. Enable macros). Igrica se nato odpre in zažene - počakaj, da se prikaže sivo obarvana naslovnica igrice.

Navodila za igranje igrice boš našel po zagonu igrice (nekateri gumbi te vodijo do navodil in drugih komentarjev).

Prosimo, da obvestila o napakah, ki ji najdeš v igrici (s čim bolj natančnim opisom okoliščin, v katerih igrica ni dobro delovala), pošlješ na e-naslov - subject (predmet) "Rastlina, rasti".

Brisanje igrice z diska

Vse datoteke v zvezi z igrico bodo ostale v mapi, v kateri je tudi datoteka z igrico. Če igrice ne želiš več imeti na svojem računalniku, zbriši celo mapo, v kateri je igrica nameščena. S tem pobrišeš vse v zvezi z igrico.

Vprašanja za raziskovanje med igranjem

Ali se tvoja strategija za preživetje razlikuje v zmernem, sušnem in vlažnem podnebju?

Primerjaj strategijo za preživetje, kadar rastlin ne ne ogrožajo rastlinojedci  in kadar liste obžirajo gosenice! Ali opaziš kakšno razliko?

Pri katerih nastavitvah igrice (podnebje, prisotnost / odsotnost gosenic) si lahko pridobil največ cvetov (plodov) in pri katerih nastavitvah najmanj?

Pri fotosintezi rastlina ustvari sladkorje, ki jih uporabi kot vir energije in kot gradbeni material. Ali lahko rastlina bistveno več teh sladkorjev porabi za rast nadzemnih delov v primerjavi s podzemnimi?

Kakšne težave s preživetjem imajo rastline in kako jih rešujejo?

 

Avtor te strani: Barbara Vilhar

Zadnja sprememba strani: 23.10.2007
Projekt "Znanost gre v šolo" sta sofinancirala Evropska unija (Evropski socialni sklad) in Ministrstvo za šolstvo in šport.

O projektu   Novice  Gradiva za učitelje   Povezave

Avtorji in pravica do uporabe   Piši nam   Išči